Lyhyen aikavälin riskit
Riskit ja liiketoiminnan epävarmuustekijät
Componenta Oyj:n liiketoimintakatsaus 1.1.−30.9.2024, 1.11.2024
Componentan liiketoiminnan merkittävimpiä riskejä ovat liiketoimintaympäristöön liittyvät riskit (kilpailutilanne- ja hintariski, hyödykeriskit ja ympäristöön liittyvät riskit), liiketoimintaan liittyvät riskit (asiakas-, toimittaja-, tuottavuus-, tuotanto ja prosessiriskit, työmarkkinahäiriöt, sopimus- ja tuotevastuuriskit, henkilöstö- ja tietoturvariskit) sekä rahoitusriskit (rahoituksen saatavuuteen ja
likviditeettiin liittyvät riskit, vastapuoli- valuutta-, korko- ja luottoriskit).
Konsernin liiketoiminnan kannalta olennaista on tiettyjen raaka-aineiden, kuten kierrätysteräksen ja harkkoraudan, rakenneteräksen, alumiinin ja energian saatavuus kilpailukykyisin hinnoin sekä energian häiriötön saatavuus. Sähköenergian markkinahinnat ovat katsauskaudella olleet keskimäärin kohtuullisella tasolla, vaikka hintavaihtelu on vuorokausi- ja tuntitasolla erittäin suurta.
Kiristyneen geopoliittisen tilanteen johdosta raaka-aineiden ja materiaalien saatavuuteen voi muodostua epävarmuuksia myös Componentan omassa operatiivisessa toiminnassa. Sen lisäksi asiakkaidemme tiettyjen komponenttien maailmanlaajuiset saatavuushaasteet voivat johtaa loppuasiakkaidemme tehtaiden tuotantohäiriöihin ja näin vaikuttaa Componentan myyntivolyymeihin lyhyellä aikavälillä. Tilanne on kuitenkin Componentan näkökulmasta tällä hetkellä vakaa.
Raaka-aineiden ja materiaalien saatavuuden varmistamiseksi Componenta keskustelee aktiivisesti toimittajiensa kanssa, päivittää jatkuvasti omaa tarve-ennustettaan ja optimoi varastotasojaan pidemmän aikavälin kysyntää vastaavaksi, seuraa toimittajiensa tilannetta sekä markkinassa tapahtuvia muutoksia tiiviisti ja reagoi näihin muutoksiin tarvittaessa.
Componentalla ei ole merkittäviä ja välittömiä Venäjään, Ukrainaan tai Lähi-itään liittyviä riskikeskittymiä asiakkaissa eikä tavarantoimittajissa. Componentalla ei ole omaa toimintaa Venäjällä, Ukrainassa tai Lähi-idässä. Venäjän hyökkäyssodalla on ollut vaikutusta raaka-aineiden, kuten rakenneteräksen ja harkkoraudan yleiseen hintakehitykseen ja saatavuuteen sekä energian hintakehitykseen. Välillisesti sodalla on ollut vaikutusta Componentan teräsmateriaalien valmistajien ja tukkureiden toimitusketjuihin muun muassa rautamalmin ja kivihiilen hintakehityksen ja saatavuuden kautta. Sotien jatkuminen ja geopoliittisen tilanteen epäsuotuisa kehitys voi edelleen vaikuttaa heikentävästi rahoitusmarkkinoihin, myyntivolyymeihin, raaka-aineiden ja energian saatavuuteen ja niiden hintakehitykseen sekä ulkomaisen työvoiman saatavuuteen, mikä tuo epävarmuutta tulevaisuuden ennusteisiin.
Raaka-aineisiin liittyvää kustannusriskiä hallinnoidaan pääsääntöisesti indeksoiduin hintasopimuksin, joiden perusteella tuotteiden myyntihintoja päivitetään raaka-aineiden hintamuutoksia vastaaviksi seuraavalle kvartaalille. Raaka-aineiden hinnannousu voi sitoa rahaa käyttöpääomaan arvioitua enemmän. Kaupallisten riskien osalta tulevaisuuden volyymeja voivat heikentää mahdolliset asiakkaan tuotesiirrot hintakilpailullisista syistä.
Componentan liiketoiminta on riippuvaista tuotantolaitosten, hankinta- ja toimituskanavien ja niihin liittyvien prosessien ja järjestelmien toimintavarmuudesta ja luotettavuudesta. Componenta seuraa myös tarkasti työmarkkinatilanteen kehitystä. Tietotekniikan ollessa merkittävässä roolissa Componentan sekä sen toimittajien ja asiakkaiden toiminnassa on tiedon laatu, oikeellisuus ja saatavuus erittäin tärkeää. Tämän vuoksi IT- ja kyberturvallisuusriskit voivat realisoituessaan altistaa Componentan toiminnan häiriöille, tiedon häviämiseen tai vääristymiseen sekä toiminnan keskeytymiseen, mikä osaltaan voi johtaa keskeytyksiin tuotteiden saatavuudessa. Componenta kiinnittää tarkkaa huomiota kyberturvallisuusriskeihin ja seuraa lisäksi toimittajiensa sekä asiakkaidensa tilanteita ja ilmoituksia.
Componenta seuraa jatkuvasti likviditeetti- ja vastapuoliriskiä. Yhtiön liiketoiminnan rahoitus perustuu liiketoiminnan tulorahoitukseen, sitoviin rahoituslaitoslainoihin, syyskuuhun 2025 saakka voimassa oleviin luottolimiitteihin, toukokuussa 2024 sovittuun vaihtovelkakirjajärjestelyyn sekä myyntisaamisten factoring-rahoitukseen. Factoringjärjestelyiden tai luottolimiittien irtisanominen tai niiden uusimatta jättäminen voisivat aiheuttaa epävarmuustekijöitä Componentan likviditeettiin. Lisäksi vastapuoliriski realisoituessaan voi aiheuttaa epävarmuustekijöitä Componentan likviditeettiin. Konsernin likviditeetti oli katsauskauden lopussa hyvällä tasolla. Componentalla oli katsauskauden lopussa käyttämättömiä ja sitovia luottositoumuksia 2,0 Me ja yhdysvaltalaisen sijoittajan MPL:n kanssa sovittu enintään 3,0 miljoonan dollarin vaihtovelkakirjajärjestely 1.7.2025–31.12.2027.
Componentan luottolimiitit ja käyttöpääomalainat sisältävät seuraavat taloudelliset kovenanttiehdot: korollinen nettovelka / rullaava 12 kuukauden käyttökate ovat enintään 3,0 ja omavaraisuusaste on vähintään 25 %. Sovittujen ehtojen mukaisesti kovenantteja tarkastellaan puolivuosittain 30.6. ja 31.12. ja ne ovat voimassa niin kauan, kuin lainasopimuksiin liittyvä vastuu tai määrä on maksamatta tai nostamatta. Alhaisen rullaavan 12 kuukauden käyttökatteen vuoksi ensin mainittu kovenanttiehto rikkoutui 30.6.2024 ja yhtiö sai waiverit rahoittajilta kesäkuun 2024 aikana 30.6. tilanteeseen. Käyttökatteen epäsuotuisa kehitys rullaavan 12 kuukauden aikana voi aiheuttaa kovenanttien rikkoutumisen.
Yhtiön toiminnan jatkuvuuteen liittyvistä epävarmuustekijöistä sekä muista liiketoiminnan riskeistä on annettu tarkempi kuvaus 23.7.2024 julkaistun puolivuosikatsauksen kohdassa ”Johdon harkintaa edellyttävät laatimisperiaatteet”.